Smördegsinbakad fläskfilé
80-talets tveklöst mest lyxiga paradrätt som endast serverades vid extra festliga tillfällen. Passar lika fint framför netflix en vanlig fredagkväll.
500 g fläskfilé
250 g färsk smördeg
2 schalottenlökar
200 g trattkantareller (100 g förvällda)
200 g créme fraiche
1 ägg
salt och peppar
redning
smör att steka i
Putsa filén, krydda med salt och peppar och bryn köttet i smör. Låt svalna något, annars smälter smördegen när du rullar in den.
Skala och finhacka löken, rensa svampen. Fräs lök och svamp, tillsätt cremefraiche, krydda med salt och peppar. Stuvningen måste vara ganska tjock, så red av vid behov.
Rulla ut smördegen på det medföljande pappret. Skär ett långt snitt i filén och fyll med svampstuvningen. Rulla ihop med skarven neråt och lägg över i en ugnsform alternativt flytta över hela peppret till en långpanna.
Pensla med uppvispat ägg och gratinera i 225° ca 30 min. Köttets innertemperatur ska vara 70°
Alternativ:
Istället för svampstuvning kan man fräsa ihop lök, finhackade champinjoner och strimlat bacon och baka in runt köttet. Strimlade soltorkade tomater, oliver, basilika och mozzarella är också gott.