2x kolakakor - Twixkakor
Fantastiska kolakakor toppade med kola och chokladganache, påminner om twix. Botten är en segknaprig kolakaka, men man kan också göra dem på mördeg om man vill ha en spröd och frasig kaka.
KAKDEG:75 g smör, rumsvarmt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
KOLA:50 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
GANACHE:1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och sirap fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna, sikta ner och arbeta försiktigt ihop till en deg.
Klä en brödform med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna helt.
Rör ihop samtliga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull och låt koka till ca 122-123°. Häll kolan över kakan och låt stelna.
Hacka chokladen fint.
Värm grädden försiktigt i en kastrull, tillsätt chokladen och rör om tills ganachen är helt slät. Låt svalna något och häll över kakan.
Låt stelna helt och skär i bitar.
Toppa eventuellt med flingsalt.
Variation:
Byt kolakakan mot mördeg: Nyp ihop 2,25 dl vetemjöl, 0.5 dl socker och 100 g rumsvarmt smör. I övrigt som ovan.