Soft caramel candies
Amerikansk ljus mjuk kola.
Världens svåraste recept, eftersom du inte får röra i smeten när den kokar.
2,5 dl vispgrädde
50 g smör
2 krm salt
3,5 dl strösocker
0,5 dl glukossirap
0,5 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
Förbered en form med bakplåtspapper.
Värm grädde, smör, salt och vanilj i en liten kastrull, sätt på locket och ställ åt sidan.
Blanda försiktigt vatten, sirap och socker i en stor kastrull.
Torka bort sockerkristallerna från kastrullens kanter, tex med en fuktad brödpensel.
RÖR INTE MER.
Koka upp sockerblandningen på medelvärme och låt den koka till 120-125° utan att röra i den.
Stäng av värmen, häll försiktigt ner gräddblandningen under omrörning.
Smeten kommer att bubbla upp ganska mycket.
Se till att sockerblandningen och gräddblandningen blandats ordentligt.
RÖR INTE MER.
Koka upp kolan igen på medelvärme och låt den koka utan omrörning tills den når ca 120°.
Häll upp kolan i formen, skrapa inte ur kastrullen eftersom det kan vara lite bränt i botten och kolan riskerar att sockra sig.
Banka formen några gånger för att få bort luftbubblor.
Ställ svalt (men inte kallt) att stelna.