Nutella semifreddo
URGOTT men sött och mäktigt.
Receptet säger 8-10 port men jag skulle påstå att satsen räcker till betydligt fler än så.
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
400 g Nutella
Separera gulor från vitor.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker.
Viktigt att skål och visp är rena.
I en annan skål: vispa gulorna luftigt med 1 msk socker.
I en tredje STOR skål; vispa grädden.
Lägg en marängbotten i en springform och krossa den andra.
Vänd varsamt ner först gulorna i grädden, därefter vitorna och den krossade marängen.
Ringla ner Nutellan (värm den ev.
lite i micron så den blir rinnig) så att det blir ränder i smeten.
Häll smeten i formen över marängen.
Låt tårtan stå i frysen minst fyra timmar före servering, gärna över natten.
Servera med färska jordgubbar till.
Mina noteringar: Smeten blir STOR och ryms absolut inte i en springform.
Jag hällde resten i en glassburk, det var över 1 liter.
Man skulle kunna byta ut marängbottnarna mot en näve vanliga maränger och istället hälla smeten i två springformar.
Det blir inte lika tjusigt utan marängbotten men originalreceptet är väldigt sött så mindre maräng skulle vara en fördel.