Gå till innehållet

Rödvinssås

1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse salt och peppar

Gör så här: Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.

Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår.

Tillsätt kalvfond, soja och vatten.Koka tills hälften återstår. Sila såsen.

Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.