Gå till innehållet

Slöbröd (enkelt grytbröd)

Det tar visserligen ett dygn från start till mål, men arbetsinsatsen är verkligen minimal.

6 dl vatten
0,5 tsk torrjäst eller 1 krm färsk jäst
2 tsk salt
12 dl vetemjöl eller 50/50 av fullkornsvetemjöl och special

Rör ihop alla ingredienser till en ganska kladdig deg. Sätt på lock eller plasta bunken och låt jäsa 12-24 timmar.
Ställ en gjutjärnsgryta med lock i ugnen, värm till 250°. Stjälp under tiden upp degen på välmjölat bord, knåda INTE, vik bara ihop från kanterna och inåt. Degen ska vara ganska lös.
När ugnen och grytan är varm: Ta ut grytan och mjöla botten, flytta över degen på tex. en skärbräda och stjälp ner den i grytan med skarven/viket neråt.
Grädda med lock på 250° i 30 min. Därefter utan lock på 225° i 20 min.
Låt svalna på galler.