Gå till innehållet

Långpannebröd: Frallor och ostfrallor

50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
6 dl vetemjöl fullkorn
6-7 dl vetemjöl special

För ostfrallor:
1 ägg
2 dl riven ost

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten, värm till 37° och häll vätskan över jästen. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt saltet och därefter mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Häll ut degen på mjölad arbetsyta, sträck/vik degen och lägg över på bakplåtspapper/långpanna med viket nedåt.
Kavla ut degen och skär i rutor.
För ostfrallor: Pensla med uppvispat ägg och strö över ost.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Grädda i 225° ca 20 min. Sänk ev. värmen mot slutet om osten får för mycket färg.