Gå till innehållet

Underbar chokladkola

Helt klart godaste julgodiset, eller ja, godaste åretrunt-godiset! Mustig chokladkola doppad i mörk choklad och toppad med lite flingsalt.

3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 dl mörk sirap
0,5 dl Kakao
0,5 tsk salt
25 g smör
200 g mörk choklad att doppa kolorna i
flingsalt att toppa med

Klä en form, ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Rör ihop grädde, socker, farin, sirap och salt i en stor kastrull.
Låt koka på medelhög värme till s kolan kommer upp i 125°
Tillsätt smöret och rör om försiktigt tills smöret smält in och kolan precis kokar upp igen.
Häll upp kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur innan den skärs i bitar.
Smält chokladen och doppa kolorna försiktigt utan att röra för mycket i chokladen, då blir den flammig. Lägg kolorna på bakplåtspapper, låt chokladen stelna något och strö över lite flingsalt. (Strös det på för tidigt smälter det in i chokladen.)
Låt kolorna stelna helt i rumstemperatur.