Gå till innehållet

Chokladfudge med valnötter

1,5 dl sötad kondenserad mjölk
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
0,5 tsk salt
300 g mörk choklad
2,5 dl minimarshmallows
2 dl valnötter

VIKTIGT att förbereda allt innan du börjar koka fudgen, sen går det snabbt!

Blanda kondenserad mjölk, socker, sirap, smör och salt i en stor kastrull, låt stå och "safta till sig" under tiden som du förbereder resten av ingredienserna.
Den kan gärna stå 30 min, det minskar risken för sockerkristaller i fudgen.
Rosta valnötterna och hacka dem grovt.
Bryt chokladen i bitar, smält den och ställ åt sidan.
Mät upp marshmallows samt klä en form (15x20) med bakplåtspapper.

Låt fudgesmeten koka upp långsamt på svag värme under ständig omrörning så det inte bränns.
Låt det ta tid! Koka sedan på svag värme under omrörning i ca 5 minuter.
Sockret ska ha löst sig ordentligt, kolan ska ha tjocknat något och fått lite färg, men koka inte för länge, då blir fudgen torr. Stäng av värmen och rör genast ner choklad och marshmallows.
Rör till sist ner de hackade nötterna.
Häll genast smeten i formen och låt stelna på sval plats.
Skär i bitar.

Fundering julen 2020: Ibland blir fudgen för torr, har den då kokat för länge?
Kan man avhjälpa problemet genom att använda hela burken kondenserad mjölk? Testa det julen 2021!!!

2021: Vi testade istället att koka på SVAG värme, bara precis så att smeten tjocknade och den blev fantastisk.
Tog INTE i extra mjölk.