Gå till innehållet

Fyllda saffransbullar & gifflar

Härligt saftiga saffransbullar fyllda med vaniljkräm och vit choklad.
Receptet ger ca 20 krämbullar och 16-20 gifflar.

50 g jäst
5 dl mjölk
2 paket saffran
1,5 dl strösocker
2 ägg
120 g smör
0,5 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special

Fyllningar:
100g vit choklad
4 dl mjölk
8 msk marsanpulver

Hyvla smöret med en osthyvel, ställ åt sidan.
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37° och häll den över jästen.
Stöt saffran med lite av sockret, tillsätt i bunken och rör tills jästen löser sig ordentligt.
Tillsätt sedan socker, ägg, smör och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en smet, tillsätt därefter salt och mer mjöl, lite i taget.
Arbeta degen ca 10 minuter i maskin, degen ska vara kladdig men hanterbar.
Låt jäsa övertäckt ca 45 min.

Vispa under tiden ihop vaniljkrämen och låt svälla i kylen.
Grovhacka chokladen.
Stjälp upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela den sedan på mitten; hälften ska bli krämbullar och hälften ska bli gifflar.
Forma den ena degen till runda bollar, 15-20 st. Lägg på två klädda plåtar och spritsa i vaniljkrämen.
Dela den andra degen i två och kavla ut till två cirklar. Skär varje cirkel i 8-10 trianglar med tex en pizzaslicer.
Lägg lite choklad i basen på varje triangel, rulla ihop och forma till gifflar som läggs på två klädda plåtar.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Grädda ca 7-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna och pensla sedan med smält smör.
Pudra gifflarna med florsocker och rulla krämbullarna i strösocker.
Går fint att frysa men pensla och sockra dem först när de ska serveras.