Gå till innehållet

Chokladkolapaj

Deg:
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,75 dl strösocker
1 krm salt
110 g smör, rumsvarmt
1–2 tsk kallt vatten

Kola:
3 dl strösocker
1 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
2 tsk kakao
70 g smör
0,5 tsk salt

Chokladganache:
150 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
Flingsalt

Pajskal:
Sätt ugnen på 180 grader.
Kör ihop pajdegen i matberedaren. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Kavla ut degen, lägg den över en pajform (eller tre små) tryck ut den och jämna till kanterna. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min. Låt kallna.

Kolafyllning:
Koka upp strösocker och vatten, låt puttra i ca 5 min.
Tillsätt vispgrädde och kakao och låt koka till ca 122 grader. Rör sedan ner smör och salt, blanda ordentligt.
Häll kolasåsen i pajskalet, låt stelna.

Ganache:
Smält chokladen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet och häll den över kolafyllningen. Låt pajen stelna i kylen och strö över flingsalt före servering.