Vitvinssås

Egentligen ingen riktig vitvinssås, snarare ”snabb och enkel sås som passar bra till fisk”.

2 msk idealmjöl
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 dl grädde
0,5-1 tärning grönsaksbuljong
vitpeppar
ev lite salt

Fräs mjölet i smöret, utan att det tar färg.
Vispa ner vatten, vin och grädde. Tillsätt även buljongtärningen.
Smaka av med peppar och ev salt.

Alternativ:
Byt grädden mot creme fraiche.
Byt vitpeppar mot svartpeppar.

Långpannebröd: Frallor och ostfrallor

50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
6 dl vetemjöl fullkorn
6-7 dl vetemjöl special

För ostfrallor:
1 ägg
2 dl riven ost

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten, värm till 37* och häll vätskan över jästen. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt saltet och därefter mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Häll ut degen på mjölad arbetsyta, sträck/vik degen och lägg över på bakplåtspapper/långpanna med viket nedåt.
Kavla ut degen och skär i rutor.
För ostfrallor: Pensla med uppvispat ägg och strö över ost.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Grädda i 225* ca 20 min. Sänk ev. värmen mot slutet om osten får för mycket färg.

Risgrynsgröt (CP)

Ger ca 1 kg gröt, 4-5 port.
Sammanlagd koktid är 2-3 timmar. Till skillnad från andra CrockPot-recept behöver gröten passas och röras varje halvtimme för att inte bränna fast. Det går fint att dubbla receptet, öka då koktiden.

2 dl grötris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
7 dl mjölk
1-2 dl grädde
1 kanelstång och/eller 1 tsk vaniljpulver

Häll ris och vatten i tillagningsgrytan, tillsätt även salt, vanilj och kanel. Rör om och koka 30 min på hög eller 60 på låg så riset tjocknar.
Rör sedan ordentligt i gröten så eventuella klumpar försvinner, skrapa även kanterna med en slickepott.
Rör ner mjölken och koka 1,5-2 timmar på låg. Här kan man absolut inte använda hög, då bränns gröten. Rör och skrapa kanterna med en slickepott varje halvtimme. Rör ner grädden på slutet.
När riset är lagom mjukt är gröten färdig.

Sirapsrutor

100 g smör
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 ägg (1 i degen, 1 att pensla)
6 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl special
1 msk ättika

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 37* och häll vätskan över jästen.
Tillsätt sirap, salt, det ena ägget och ättika. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Knåda degen lätt, kavla ut i en långpanna och skär i rutor.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200* ca 20-25 min.

Fluffigaste brödet

I originalreceptet kallas det ”Tekakor i långpanna”, hemma hos oss kallas det ”fluff-bröd”.

100 g smör
3 dl mjölk
2 dl vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
13 dl vetemjöl special

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten, värm till 37* och häll vätskan över jästen.
Tillsätt salt, ägg och socker. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Knåda degen lätt, kavla ut i en långpanna och skär i rutor.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Grädda i 225* ca 20 min.

Tomatsoppa med fisk

400 g vit fisk
300 g lax
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
1 fp färdig tomatsoppa 570 g
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk idealmjöl
1 tsk dill
salt och peppar

Hacka lök och vitlök, fräs i lite smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa lite till.
Skaka ihop mjölk, grädde och mjöl, häll redningen över löken. Tillsätt även tomatsoppa, dill, salt och peppar och låt koka upp. Låt koka ett par minuter under omrörning, så löken blir mjuk och redningen tjocknar.
Skär fisken i kuber och lägg försiktigt ner i soppan. Låt sjuda försiktigt 5-10 minuter tills fisken är färdig. Undvik att röra då det smular sönder fisken.
Smaka ev av med mer salt och peppar.
Servera med en klick aioli eller creme fraiche och krutonger.

Falukorvsgratäng

Enkel vardagsmat på olika sätt.

1 falukorvsring
2 tomater
2 gula lökar
2 dl grädde
3 msk tomatpuré
100 g riven ost
salt och peppar
Valfri ytterligare krydda/smaksättning.

Skär korv, lök och tomater i skivor, varva i en form.
Blanda ihop såsen, häll över korven och toppa med ost.
Gratinera på 225* i ca 30 min.

Varianter:
1. Chilisås, senap och vitlök.
2. Chilisås och bostongurka.
3. Oxfond, vitlök och timjan.
4. Sambal eller sweet chili.

Caramello

Likör med karamellsmak.

100 g strösocker
1 dl vatten
1 dl vodka

Smält försiktigt sockret i en rostfri kastrull (rostfri för att se färgen på sockret) och låt det bli gyllene. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.
Krossa sockret i mindre bitar och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt vattnet och låt sjuda försiktigt tills sockret smälter och du har en gyllene sirap. Låt svalna något, tillsätt vodka och häll på flaska.

Tips:
Hoppa inte över steget ”stelna & krossa”, att hälla vatten i smält socker är livsfarligt!
Det gör inget om lite socker är kvar och stelnar i kastrullen, diska inte emellan.
Man kan också lägga karamellkrosset direkt i flaskan tillsammans med vatten och vodka, efter ett par dygn har sockret lösts upp och likören är färdig.

Ugnsstekt falukorv

Barnens favoritkorv, ibland med en twist.

1 falukorvsring
ca 15 ostskivor
ketchup
1 rött äpple
1-2 gula lökar
1 tomat

Skär skåror i korven, klicka i ketchup och peta ner en halv ostskiva i varje.
Skär lök, äpple och tomat i klyftor, placera runt korven.
Stek i ugnen, 225* ca 30 min.

Variationer:
1. Peta ner lökskivor och soltorkade tomater i skårorna, toppa med fetaost.
2. Byt ut äpple, lök och tomat mot ananas och champinjoner.
3. Skär ett snitt längs med korven istället och fyll med tacosås och riven ost.



Laxsida med dill och citron

En rejäl laxsida med skinnet kvar
1 citron
(smör)
dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 *
Lägg laxen med skinnet nedåt i en smord form.
Krydda ordentligt med salt peppar och dill.
Skiva citronen och lägg ovanpå.
Hyvla ev. lite smör över.
Sätt in en ugnstermometer och tillaga till 50*.