Sirapsrutor

100 g smör
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 ägg (1 i degen, 1 att pensla)
6 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl special
1 msk ättika

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 37* och häll vätskan över jästen.
Tillsätt sirap, salt, det ena ägget och ättika. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Knåda degen lätt, kavla ut i en långpanna och skär i rutor.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200* ca 20-25 min.

Fluffigaste brödet

I originalreceptet kallas det ”Tekakor i långpanna”, hemma hos oss kallas det ”fluff-bröd”.

100 g smör
3 dl mjölk
2 dl vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
13 dl vetemjöl special

Smula jästen.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten, värm till 37* och häll vätskan över jästen.
Tillsätt salt, ägg och socker. Rör till jästen löst sig och allt blandats ordentligt.
Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte kladdig. Bearbeta degen i minst 5 min.
Jäs övertäckt ca 60 min.
Knåda degen lätt, kavla ut i en långpanna och skär i rutor.
Jäs övertäckt ca 45 min.
Grädda i 225* ca 20 min.

Tomatsoppa med fisk

400 g vit fisk
300 g lax
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
1 fp färdig tomatsoppa 570 g
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk idealmjöl
1 tsk dill
salt och peppar

Hacka lök och vitlök, fräs i lite smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa lite till.
Skaka ihop mjölk, grädde och mjöl, häll redningen över löken. Tillsätt även tomatsoppa, dill, salt och peppar och låt koka upp. Låt koka ett par minuter under omrörning, så löken blir mjuk och redningen tjocknar.
Skär fisken i kuber och lägg försiktigt ner i soppan. Låt sjuda försiktigt 5-10 minuter tills fisken är färdig. Undvik att röra då det smular sönder fisken.
Smaka ev av med mer salt och peppar.
Servera med en klick aioli eller creme fraiche och krutonger.

Falukorvsgratäng

Enkel vardagsmat på olika sätt.

1 falukorvsring
2 tomater
2 gula lökar
2 dl grädde
3 msk tomatpuré
100 g riven ost
salt och peppar
Valfri ytterligare krydda/smaksättning.

Skär korv, lök och tomater i skivor, varva i en form.
Blanda ihop såsen, häll över korven och toppa med ost.
Gratinera på 225* i ca 30 min.

Varianter:
1. Chilisås, senap och vitlök.
2. Chilisås och bostongurka.
3. Oxfond, vitlök och timjan.
4. Sambal eller sweet chili.

Caramello

Likör med karamellsmak.

100 g strösocker
1 dl vatten
1 dl vodka

Smält försiktigt sockret i en rostfri kastrull (rostfri för att se färgen på sockret) och låt det bli gyllene. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.
Krossa sockret i mindre bitar och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt vattnet och låt sjuda försiktigt tills sockret smälter och du har en gyllene sirap. Låt svalna något, tillsätt vodka och häll på flaska.

Tips:
Hoppa inte över steget ”stelna & krossa”, att hälla vatten i smält socker är livsfarligt!
Det gör inget om lite socker är kvar och stelnar i kastrullen, diska inte emellan.
Man kan också lägga karamellkrosset direkt i flaskan tillsammans med vatten och vodka, efter ett par dygn har sockret lösts upp och likören är färdig.

Ugnsstekt falukorv

Barnens favoritkorv, ibland med en twist.

1 falukorvsring
ca 15 ostskivor
ketchup
1 rött äpple
1-2 gula lökar
1 tomat

Skär skåror i korven, klicka i ketchup och peta ner en halv ostskiva i varje.
Skär lök, äpple och tomat i klyftor, placera runt korven.
Stek i ugnen, 225* ca 30 min.

Variationer:
1. Peta ner lökskivor och soltorkade tomater i skårorna, toppa med fetaost.
2. Byt ut äpple, lök och tomat mot ananas och champinjoner.
3. Skär ett snitt längs med korven istället och fyll med tacosås och riven ost.



Laxsida med dill och citron

En rejäl laxsida med skinnet kvar
1 citron
(smör)
dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 *
Lägg laxen med skinnet nedåt i en smord form.
Krydda ordentligt med salt peppar och dill.
Skiva citronen och lägg ovanpå.
Hyvla ev. lite smör över.
Sätt in en ugnstermometer och tillaga till 50*.

Janssons fiskgratäng

ca 600 g torsk/annan vit fisk
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk idealmjöl
1 burk anjovis
ströbröd
smör
salt & vitpeppar

Koka ihop grädde, mjölk, mjöl och ansjovisspad till en krämig sås.
Lägg fisken i en form och krydda med salt och vitpeppar.
Finhacka ansjovisen och bred ovanpå fisken, häll såsen över.
Toppa med ströbröd och hyvlat smör.
Tillaga i ugnen, 200 * i 20-30 min.
Servera med kokt potatis.

Fläskytterfilé i krämig vitlökssås (CP)

1 kg fläskytterfilé
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk timjan
4 vitlöksklyftor
2-3 rödlök
1,5 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk maizena
salt och peppar

Skär ett snyggt rutnät i köttet och krydda med salt, peppar och paprika.
Bryn köttet i lite smör och lägg över i slow cookern.
Skär löken i klyftor, skiva vitlöken tunt och placera runt köttet. Tillsätt timjan, chiliflakes, fond och vin. Koka på låg effekt 6-8 timmar.
Lyft upp köttet och täck med folie. Vispa ihop grädde och maizena och rör ner i grytan, koka sedan på hög ca 15 min tills såsen tjocknar.
1. Skär upp köttet och servera med såsen och kokt potatis.

Hallonlikör

100 g hallon (frysta går finfint)
100 g strösocker
100 g gin

Lägg hallonen i en glasburk, häll över socker och gin. Låt dra i kylskåpet 3-5 dygn, skaka/rör morgon och kväll. Sila och häll på flaska.