Marinerad rostbiff

1-1,5 kg rostbiff
salt, svartpeppar

en rödlök, hackad
några klyftor vitlök, hackade
Ett lass hackad timjan och rosmarin
1 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
någon msk kalvfond
en skvätt rödvin

Krydda köttet ordentligt med salt och peppar, bryn den sedan i smör.
Placera i en ugnsform i kall ugn, stek på 125 grader tills köttet når 58-60 grader.

Lägg rostbiffen i en zip-påse och tillsätt alla ingredienser till marinaden. Stäng påsen, massera/blanda runt lite.
Låt köttet stå i kylen två dygn, skär upp tunt.

Hallontryffel

200 g vit choklad
200 g hallon
2 tsk honung
40 g smör
Hallonpulver

Klä en form (10×20 cm) med bakplåtspapper.
Hacka chokladen.
Tina hallonen och passera dem. Koka purén på svag värme och reducera till 0,5 dl.
Stäng av spisen och rör ner honung och choklad i reduktionen.
Rör till sist försiktigt ner smöret, lite i taget.
Häll smeten i formen och ställ svalt att stelna.
Sikta hallonpulver på ett bakplåtspapper. Lägg tryffeln ovanpå och sikta hallonpulver även på toppen.
Skär i bitar och förvara i kylen.

Rabarbercurd

25o g rabarber
1 dl strösocker
2 äggulor
0,5 msk maizena
0,5 msk pressad citron
25 g rumsvarmt smör
skal från en halv citron

Skär rabarbern i tunna skivor.
Koka rabarbern med sockret i 15 min. Mixa till en slät puré. Låt svalna.
Vispa äggulorna.
Rör ut maizena med citronsaften och vispa ner i rabarberpurén.
Vispa sedan ner smör, citronskal och slutligen äggulor i curden.
Värm curden under ständig omrörning tills den tjocknar till en kräm. Den får inte koka.
Låt svalna, förvara sedan i kylskåp ett par veckor.

tryffel-fudge

Krämig chokladfudge som är mer åt tryffelhållet.

1 burk sötad kondenserad mjölk
25 g smör
en nypa salt
450 g choklad (vit/ljus/mörk)
valfri smaksättning

Klä en form (20×30) med bakplåtspapper.
Smält chokladen och ställ åt sidan.
Blanda övriga ingredienser i en teflonkastrull och låt koka upp på svag värme.
Blanda ner chokladen.
Häll upp i formen och platta till.
Ställ svalt och låt stelna. Skär i bitar.

Variation:
Pepparmintsolja, vaniljpulver eller hallonpulver.
2 msk lakritspulver i smeten, flingsalt på toppen.
Pepparkakskryddor.
Vit choklad, saffran och limeskal.

Vaniljfudge

Godaste vaniljfudgen, smakar nästan som lonka-fudge.

300 g strösocker
1 burk sötad kondenserad mjölk
80 g smör
70 g glykos
100 g vit choklad
2 tsk vaniljessens

Klä en form (30×30 cm) med bakplåtspapper.
Smält chokladen och ställ åt sidan.
Blanda allt utom choklad och vanilj i en teflonkastrull.
Låt koka upp långsamt på svag värme. Koka sedan försiktigt under omrörning till 115 grader.
Ta kastrullen av plattan och rör ner vaniljessens och choklad.
Häll upp i formen och ställ svalt att stelna. Skär i kuber.

soft caramel candies

Amerikansk ljus mjuk kola.
Världens svåraste recept, eftersom du inte får röra i smeten när den kokar.

2,5 dl vispgrädde
50 g smör
2 krm salt
3,5 dl strösocker
0,5 dl glukossirap
0,5 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver

Förbered en form med bakplåtspapper.
Värm grädde, smör, salt och vanilj i en liten kastrull, sätt på locket och ställ åt sidan.
Blanda försiktigt vatten, sirap och socker i en stor kastrull. Torka bort sockerkristallerna från kastrullens kanter, tex med en fuktad brödpensel.
RÖR INTE MER.
Koka upp sockerblandningen på medelvärme och låt den koka till 120-125* utan att röra i den.
Stäng av värmen, häll försiktigt ner gräddblandningen under omrörning. Smeten kommer att bubbla upp ganska mycket. Se till att sockerblandningen och gräddblandningen blandats ordentligt.
RÖR INTE MER.
Koka upp kolan igen på medelvärme och låt den koka utan omrörning tills den når ca 120*.
Häll upp kolan i formen, skrapa inte ur kastrullen eftersom det kan vara lite bränt i botten och kolan riskerar att sockra sig.
Banka formen några gånger för att få bort luftbubblor.
Ställ svalt (men inte kallt) att stelna.

Chokladfudge med valnötter

1,5 dl sötad kondenserad mjölk
3 dl rörströsocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
0,5 tsk salt
300 g mörk choklad
2,5 dl minimarshmallows
2 dl valnötter

Rosta valnötterna och hacka dem grovt.
Bryt chokladen i bitar.
Mät upp marshmallows och klä en form (15×20) med bakplåtspapper.
Blanda kondenserad mjölk, socker, sirap, smör och salt i en stor kastrull och låt koka upp långsamt så det inte bränns.
Koka på svag värme under ständig omrörning i ca 5 minuter. Sockret ska ha löst sig ordentligt, kolan ska ha tjocknat något och fått lite färg.
Stäng av värmen och rör genast ner choklad och marshmallows.
Rör till sist ner de hackade nötterna.
Häll smeten i formen och låt stelna på sval plats.
Skär i bitar.

ugnsstekt kyckling

1 hel kyckling
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soya
0,5 dl olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Blanda ihop marinaden och marinera kycklingen ca en timme. Stek sedan kycklingen i ugnen, 200 grader, ca en timme. Kycklingen ska bli 80*

citronkyckling

1 hel kyckling
1 citron (zest och saft)
100 g smör
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
salt och peppar

Rör samman smör, vitlök, zest, finhackad timjan, salt och peppar. Droppa citronsaft över och i kycklingen. Smörj kycklingen med kryddsmöret.
Stek i ugnen, 200 grader, ca en timme. Kycklingen ska bli 80*.
Ta vara på köttsaften och koka ihop med 2 dl grädde.

rödkålssallad

1 l. strimlad rödkål
1 tsk flingsalt
1 tsk rosmarin
4 msk olivolja
2 krm svartpeppar
fetaost
rostade solroskärnor

Blanda iordning salladen, låt stå någon timme i kylen. Smula över fetaost och strö över solroskärnor vid serveringen.