Kyckling Caprese

1 kg kycklingbröstfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olivolja
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
1 fp mozzarella
balsamico reduktion
färsk basilika
1 tomat

Dela varje kycklingfilé i två delar.
Blanda samman balsamvinäger, olivolja, senap, honung, vitlök, salt och peppar. Marinera kycklingen 8 timmar.
Stek eller grilla kycklingen tills den är genomstekt och har fått fin färg.
Skiva tomaten och mozzarellan i lika många skivor som du har kycklingbitar.
Lägg en skiva mozarella på varje kycklingbit. Lägg en tomatskiva ovanpå.
Gratinera i ugnen (eller grillen) ett par minuter så osten smälter.
Toppa generöst med balsamico-reduktion och strimlad basilika.
Servera med klyftpotatis och sallad.

Kalops (CP)

1 kg grytbitar av nötkött
3 gula lökar
3 morötter
2 tärningar oxbuljong
1 dl vatten
10 pepparkorn
3 lagerblad
maizena
salt och peppar

Krydda köttet med salt och peppar, bryn i smör i en stekpanna. Lägg över i CP.
Klyfta löken och lägg ovanpå köttet.
Tillsätt oxbuljong, vatten, pepparkorn och lagerblad.
Tillaga på låg effekt 6 timmar.
Efter 4 timmar tillsätts morötterna, så de behåller tuggmotstånd.
Red av med maizena sista halvtimmen.
Servera med kokt potatis och pressgurka.

Crack Chicken (CP)

Ett riktigt amerikanskt recept, ranchdressingen är svår att få tag på i Sverige.

1 kg kycklingbröstfilé
1 påse ranchdressing-pulver
300 g färskost
1 fp bacon
1 fp cheddar/burgarost
salt och peppar

Lägg kycklingen i Crockpoten, krydda lätt med salt och peppar, strö över ranch-pulvret och klicka över färskosten.
Tillaga på låg effekt 6-8 timmar.
Dra isär kycklingen lite grann, lägg över hälften av cheddarosten och tillaga 15 min till.

Alternativ 1:
Strimla och knaperstek bacon. Blanda ner det i kycklingen tillsammans med den smälta osten.
Servera i hamburgerbröd tillsammans med picklad rödlök och resten av osten.

Alternativ 2:
Dela baconskivorna på mitten, knaperstek dem.
Blanda runt kycklingen och den smälta osten, men utan att gegga runt den för mycket.
Servera i hamburgerbröd tillsammans med baconskivor, picklad rödlök och resten av osten.

Italiensk kyckling (CP)

1 kg kyckingbröstfilé
1 msk italiensk salladskrydda
1 tsk vitlökspulver
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 msk balsamvinäger

Blanda samman kryddorna och krydda kycklingen på båda sidor. Lägg kycklingen i Crockpoten.
Skiva löken och lägg ovanpå kycklingen.
Häll krossade tomater och balsamvinäger ovanpå.
Tillaga på låg 5-6 timmar.
Servera med quinoa eller pasta.

Quinoa-sallad

Ett friskt, somrigt tillbehör till falafel, grillat kött eller typ vad som helst. Smakerna flirtar lite med tabbouleh även om det vore ren lögn att kalla salladen för det.

4 portioner
3 dl kokt quinoa, viktigt att den inte är för kokt, eftersom den kommer suga åt sig extra vätska av dressingen.
1-2 tomater
1 gul paprika
1 rödlök
0,5 gurka
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
massor av färsk persilja
salt och peppar

Skölj och tärna grönsakerna, skär rödlöken smått och hacka persiljan. Blanda allt i en skål, smaka av med salt och peppar och låt dra en kvart före servering.

Korv på plåt

1 kg blandade rotsaker, tex:
sötpotatis + rotselleri + kålrot
potatis + palsternacka + morot
potatis + rödbetor
2-3 rödlökar eller 8-10 steklök
600 g korv tex chorizo eller prinskorv
2 röda äpplen eller 1 fp fetaost
smör&rapsolja
timjan eller oregano
salt och peppar
(creme fraiche + senap)

Skala och dela rotsakerna, klyfta rödlöken, låt steklökarna vara hela.
Ringla över olivolja eller smör&raps.
Stek i ugnen 225* 40-50 minuter.
Blanda runt och tillsätt korven efter halva tiden, tillsätt äppelklyftor eller fetaost sista 10 minuterna.
Klipp över timjan eller oregano.
Servera eventuellt med senapscreme.

Fiskgratäng med bacon

600 g torsk
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
1 pkt bacon
(5-6 soltorkade tomater)
dill
salt och peppar

Strimla och knaperstek bacon.
Dela fisken i mindre bitar, lägg i en ugnsform, krydda med salt och peppar och strö över bacon.
Vispa grädden, rör ner chilisås och dill, häll såsen över fisken.
Stek i ugnen, 225* i 20-30 min.

Varianter:
Tillsätt svarta oliver och soltorkade tomater, byt ut dillen mot basilika.
Strö över baconet vid servering för mer crunch.
Byt ut grädden mot creme fraiche.

Moussaka x 2

Moussaka till de vuxna, köttfärsgratäng med potatis till barnen.

Gör vanlig köttfärssås på 500g nötfärs, lök, vitlök, krossad tomat och oregano, tillsätt 1 tsk kanel.
Gör vanlig Bechamelsås på 3 dl mjölk.
Skiva 2 aubergine, salta och låt stå.
Skala och skiva 3 rejäla potatisar.
Stek auberginen.

Form ett:
Varva potatisarna, hälften av köttfärssåsen och 2/3 av bechamelsåsen. Strö över ost och tillaga på 200* i 45-60 minuter.

Form två:
Varva aubergine, köttfärssås och bechamel, strö över ost eller fetaost och tillaga i 30 minuter.

Nötstek balsamico (CP)

1 nötstek
500 g babypotatis
500 g babymorötter (eller vanliga i bitar)
3-4 vitlöksklyftor
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olivolja
1 oxbuljongtärning
2 tsk dijonsenap
1 msk farinsocker
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
salt och peppar

Tvätta potatis och morötter, placera på botten av tillagningsgrytan tillsammans med hela vitlöksklyftor.
Bind upp steken och krydda med salt och peppar.
Bryn köttet i lite smör och placera ovanpå rotsakerna.
Vispa ur pannan med lite vatten och häll över köttet.
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över köttet.
Tillaga på låg i 6-8 timmar.
Plocka upp kött och grönsaker, låt vila lite innan det skärs upp.
Sila ner skyn i en kastrull och red av med maizena.

Kryddig kyckling med jordnötter (CP)

1 kg kycklinglårfilé
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 dl jordnötssmör
1 burk krossade tomater
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
2 tsk gurkmeja
1 msk soja
1 msk maizena
1 dl jordnötter

Bryn kycklingen i tillagningsgrytan, låt lök, vitlök och alla torra kryddor följa med på slutet.
Rör ihop alla våta ingredienser och häll över kycklingen.
Tillaga på låg 5-6 timmar.
Red av med maizena på slutet.
Strö över jordnötter vid servering.