Hannahs Skagentårta

En underbart krämig skagentårta/räkcheesecake som passar finemang till jul, påsk, midsommar, eller kanske som förrätt uppskuren i snygga tårtbitar.

250 gram kavring
100 gram smält smör

400 gram färskost
3 dl créme fraiche 34 %
1 rödlök
1 burk röd kaviar
500 gram räkor med skal
2 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
salt & peppar

Topping:
500 gram räkor med skal
1 burk röd kaviar
4-5 kokta skivade ägg
Citronskivor
Dillknippen

Mixa brödet, smält smöret i en kastrull och blanda ner brödsmulorna.
Fördela ut i en form med avtagbara kanter, platta till och ställ kallt.
Finhacka löken, skala och hacka räkorna.
Rör ihop créme fraiche, färskostost, rödlök och hackade räkor, vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
Fördela smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg och rom.

Tindras kladdkakemuffins

2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smör

Smält smöret och ställ åt sidan.
Blanda ägg och socker i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna separat och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och rör till en slät smet.
Klicka smeten i pappersformar, fyll dem till 2/3
Grädda i 225* i 8 minuter.

Äppelringar

Kom-ihåg till mig själv för ”optimerad äppelringsproduktion” även nästa säsong:
Skölj 6 äpplen, kärna ur med en urkärnare och skiva tunt med skärmaskinen.
Trä upp dem på grillpinnar och häng upp på Råskog-vagnen.
8 pinnar med 15 skivor på varje är lagom. Häng pinnar på de två övre hyllplanen, lägg en handduk på det nedre för att samla ihop ev. dropp.
Ställ flugfällor under/mellan pinnarna.
Ställ vagnen i soligt fönster eller på annan varm plats, låt torka i 2-3 dygn tills äppelringarna är torra och läderartade.
Sprid sedan ut dem i en långpanna med bakplåtspapper, torka på 75* varmluft 1-2 timmar. Öppna ugnsluckan var 15e minut så fukten släpps ut, och vänd runt skivorna.
Låt en skiva svalna och provsmaka för att kontrollera att de är riktigt knapriga. Stäng av ugnen, öppna en glipa och låt kallna på eftervärmen. Förvara helt lufttätt, annars mjuknar de.

Sambal oelek

ca 20 chilifrukter
2 klyftor vitlök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
2 krm citronsyra

Skiva vitlöken, snitta, skrapa ur och skiva chilifrukterna. (Eller behåll kärnorna, beroende på chilins styrka…)
Tillsätt vatten och låt sjuda ca 20 min så chilin blir mjuk och nästan allt vatten försvunnit.
Tillsätt vinäger och honung, koka ytterligare 10-15 minuter. Chilin ska vara mjuk och det mesta av vätskan ska reducerats.
Mixa till önskad grovlek, rör ner citronsyran och låt svalna.

BBQ-sås

500 g tomater
1 gul lök
3 klyftor vitlök
100 g tomatpuré
1 liten chili
1 tsk olja
1 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk balsamvinäger
1 msk Worcestershiresås
1 msk liquid smoke
1 dl farin
1 tsk rökt paprikapulver
örtsalt
svartpeppar

Skala och skiva lök och vitlök, tärna tomaterna grovt och skär bort vita fästen, snitta och skrapa ur chilin.
Fräs lök och vitlök lite lätt i en skvätt olja, tillsätt tomatpurén och fräs lite till.
Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka minst 30 minuter så löken är ordentligt mjuk och såsen gått ihop lite.
Smaka av och krydda ev på lite till
Plocka ev. bort chilin (eller låt den vara kvar för lite mer hetta) och mixa såsen slät.


Tomatsås (CP)

2-3 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 äpple
1 morot
1-2 chili
3 fp krossade tomater
1 fp passerade tomater
1 dl tomatpuré
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Timjan, basilika, oregano

Strimla löken, skiva vitlöken. Fräs i lite smör eller olja, tillsätt tomatpurén och låt fräsa med.
Lägg över i tillagningsgrytan, vispa ur pannan med en skvätt vatten så allt kommer med.
Riv äpple och morot, skrapa ur och finhacka chilifrukten. Tillsätt även tomater och kryddor.
Koka på hög 3-4 timmar, rör om några gånger så kanterna inte bränns.
Smaka av och mixa slät.

Grönsaksröra

Min egen variant av Sara Bäckmos ”snålröra”

500 g zucchini
500 g tomat
250 g gul lök
6 klyftor vitlök
2 chilifrukter
ev. ett äpple eller en paprika
2 msk olivolja
2 msk vinäger
1 msk honung
salt och peppar
(2 msk tomatpuré)

Klyfta och ta bort det vita fästet på tomaterna.
Skala och klyfta löken.
Skär zucchinin i mindre bitar.
Skala vitlöken.
Dela och skrapa ur chilifrukterna.
Lägg allt i en långpanna, ringla över marinaden, krydda.
Baka i ugnen på 150 grader ca 2 timmar. Vänd runt ett par gånger.
Tillsätt ev. ett par klickar tomatpuré sista halvtimmen.
Plocka bort chilin och mixa såsen slät.

Chilisås

500 g tomat
0,5 äpple
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 chili
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
0,25 dl farinsocker

Skär grönsakerna i bitar, kärna ur chilifrukterna.
Koka grönsakerna tillsammans med vatten och kryddor ca 20 min.
Tillsätt vinäger och farin, koka ytterligare 5 min.
Smaka av, tillsätt ev mer kryddor.
Plocka ev. upp chilifrukterna, mixa såsen slät.

Smörgåstårta

Enkel men god smörgåstårta, ca 8 pers.
Gör gärna tårtan dagen innan, men dekorera strax före servering.

2 fp Havretrippel eller jubileumskaka
300 g mjukost
300 g färskost
200 g leverpastej
300 g creme fraiche
150 g enklare smörgåsskinka
herbamare örtsalt
svartpeppar
3 fp smörgåspålägg tex pastrami, rökt bog, kalkon till toppen
spenat, gurka, rädisor, vindruvor, persilja mm som dekoration.

Vispa ihop färskosten med 100 g creme fraiche, herbamare och peppar. Ställ kallt.
Vispa ihop mjukosten med 100 g creme fraiche, strimlad skinka, herbamare och peppar.
Vispa ihop leverpastejen med 100 g creme fraice, herbamare och peppar.
Bygg tårtan: Två brödhalvor, hälften av skinkosten, två brödhalvor, pastejen, två brödhalvor, resten av skinkosten, två brödhalvor, täck både toppen och sidorna med färskost.
Täck kanten med spenatblad och dekorera toppen utifrån och in med grönsaker och smörgåspålägg.

Tapas: kalla smårätter

Tapas, pintxos och snittar: smått och gott som ganska enkelt fixas iordning och serveras på ett generöst fat.

Crostinis med färskost och räkor
Crostinis med färskost, lomo och oliv
Crostinis med färskost, kronärtskocka och soltorkad tomat
Rågbrödssnittar med färskost och rökt skinka
Rågbrödssnittar med getost, päron och honung
Tunnbrödsrulle med färskost och salami eller skinka
Tunnbrödsrulle med getost-creme och torkade fikon
Tunnbrödsrulle med färskost, citronzest, gräslök och rökt lax
Pintxos med salami, färskost och oliv (forma korven som ett tacoskal)
Minispett med körsbärstomat, lomo, basilika och minimozzarella
Minispett med serranoskinka, soltorkad tomat, basilika och minimozzarella
Pintxos med honungsmelon och serrano eller chorizo
Pintxos med vattenmelon och fetaost
Grissini med serranoskinka
Pintxos minismörgåstårta: trippelmacka med fyllning, skär i småbitar
Små skålar med ölkorv, osttärningar och burkplock
Grönsaksdip med gurka, morot, kålrabbi, paprika, blomkål etc.


mde
mde
mde