våffelskål

Grundrecept ca 10 st:

2,5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 ägg
2,25 dl mjölk
75g smält smör

I vårt järn blir lite mer än en halv dl lagom per våffla.

Blanda det torra i en bunke.
Separera ägget och vispa vitan till ett hårt skum.
Vispa ner mjölk, ägg-gulan och smält smör i det torra.
Vänd ner den vispade vitan försiktigt på slutet.

Grädda ca 3 minuter.

Rostbiff

Nötkött
Svartpeppar
Salt

Krydda köttet rikligt, salta och lägg i en ugnssäker form.
Sätt ugnen på 125 grader. Låt köttet stå i ugnen till innertemperaturen når 60 grader. (Rosa)
1 Kg kött tar ca 2 timmar.

Räkpaj

200-300 g räkor
125 g vitlöksost
2 dl ost
2 ägg
2 dl crème fraiche
1-2 msk dill

Pajdeg:
2 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
90g smör
½ dl vatten

Gör så här
Kör i hop degen i matberedaren. Tryck ut i pajformen.
Grädda 15min i 175 grader
Häll sedan i räkorna i pajskalet. Spara några räkor till garnering. Blanda ihop övriga ingredienser. Häll blandningen över räkorna, strö ev lite ost på. Grädda 25 min i 175grader
Garnera med räkor och lite dill.

pulled pork

2 kg fläskkarré eller liknande
1 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
lite cayenne
1 st gul lök
några klyftor vitlök
2 dl rökig barbecuesås
2 msk kalvfond
2 dl vatten

Häll lite matfett i en stor kastrull.
Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet.
Lägg köttet i kastrullen med klyftad lök och vitlök runt om.
Blanda vätskorna och häll över köttet.
Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen på 140 grader i 4-5 timmar. Titta till några gånger, vänd eller ös köttet vid behov.
Det är färdigt när det faller isär.
Servera i pitabröd eller tortilla med grönsaker och eventuellt någon sås.

image

krabbelurer

1,5 dl Strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl mjölk
matfett till stekning

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
Stek krabbelurerna i stekpanna eller plättlagg.
Vi föredrar dock att tillaga dom i skogen på stormköket.
En diskad sirapsflaska med droppstoppskork funkar utmärkt för att spritsa ut smeten utan kladd. (Väldigt bra på utflykten)

image

Vickis chokladsås

1dl mjölk
1dl socker
50g smör
1msk vaniljsocker
1msk kakao

Blanda allt i en kastrull och koka en liten stund. (ca 10 min)

Julköttbullar

image

 

1 kg blandfärs
1 burk anjovis
1 ägg
½-1 dl ströbröd
1 dl grädde

Blanda ströbröd, ansjovis inklusive spadet och grädden i en bunke och låt stå en stund. Eventuellt kan det gå åt lite vatten. Blanda ner färsen och ägget. Krydda med lite nymald svartpeppar men skippa saltet. Ansjovisen är tillräckligt salt. Rulla och stek i rikligt med smör.

Fiskspett

600 g fiskfilé t ex torsk eller kolja
svartpeppar
rivet skal av en citron
6 skivor lufttorkad skinka
2 tomater
2 salladslökar
2 msk Smör
2 dl lätt crème fraiche parmesan&vitlök

Dela fisken i bitar. Strö över peppar och citronskal. Dela skinkan i halvor på längden. Vira en skinkskiva runt varje fiskbit och trä upp dem på blötlagda träspett. Tärna tomaterna. Skiva salladslöken. Fräs löken snabbt. Tillsätt crème fraiche, rör ner tomaterna och koka upp. Pensla fiskspetten med olja och grilla dem ca 6 min.

Så här gjorde VI ISTÄLLET:
Fisken delades, kryddades och rullades in i skinka, precis enligt receptet. Löken förvälldes lätt och hamnade sedan på grillen. Tomaterna serverades i salladen och crème fraichen serverades kall.
Jättegott tyckte hela familjen.

Torsk på taco

800 g fryst torsk eller sej
2 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
3 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
1 påse tacokrydda
2 dl riven ost
Tillbehör
nachochips
ris & sallad
Gör så här
Tina fisken. Skär fisken i skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg fisken i en ugnsform. Häll över citronsaften och salta. Vispa grädden och blanda med creme fraiche och tackokrydda.
Bred ut såsen över fisken och strö över den rivna osten. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med nachochips och ris & sallad

Köttfärslimpa med oliver och soltorkad tomat

image

800g nötfärs
2dl urkärnade oliver
1dl inlagda soltorkade tomater
2 ägg
ca ½dl ströbröd
2dl mjölk
salt

Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min. Salta och peppra rör ner resten av ingredienserna.
Gör en limpa av smeten i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen ca 45-60 minuter på 175grader. Servera med brunsås och kokt potatis.