Rödvinssås

1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
salt och peppar

Gör så här:
Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.

Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår.

Tillsätt kalvfond, soja och vatten. tills hälften återstår. Sila såsen.

Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Våffelskål

Grundrecept ca 10 st:

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 ägg
2,25 dl mjölk
75 g smält smör

I vårt järn blir lite mer än en halv dl lagom per våffla/skål.

Blanda det torra i en bunke.
Separera ägget och vispa vitan till ett hårt skum.
Vispa ner mjölk, ägg-gulan och smält smör i det torra.
Vänd ner den vispade vitan försiktigt på slutet.

Klicka smet i våffelskålsjärnet och grädda ca 3 minuter.
Fyll skålarna med glass och frukt.

Davids räkpaj

250 g räkor
125 g vitlöksost
2 dl riven ost
2 ägg
2 dl crème fraiche
2 msk dill

Pajdeg:
2,75 dl vetemjöl
1 krm salt
90 g smör
0,5 dl vatten

Gör så här
Kör i hop degen i matberedaren. Tryck ut i pajformen.
Grädda 15 min i 175 grader.
Fördela räkorna i pajskalet. Spara några räkor till garnering.
Blanda ihop övriga ingredienser till äggstanningen. Fördela stanningen över räkorna, strö ev lite av osten ovanpå.
Grädda 25 min i 175 grader.
Garnera med räkor och några vippor dill.

Pulled pork

2 kg fläskkarré eller liknande
1 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
lite cayenne
1 st gul lök
några klyftor vitlök
2 dl rökig barbecuesås
2 msk kalvfond
2 dl vatten

Häll lite matfett i en stor kastrull.
Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet.
Lägg köttet i kastrullen med klyftad lök och vitlök runt om.
Blanda vätskorna och häll över köttet.
Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen på 140 grader i 4-5 timmar. Titta till några gånger, vänd eller ös köttet vid behov.
Det är färdigt när det faller isär.
Servera i pitabröd eller tortilla med grönsaker och bbq-sås.

image

Krabbelurer

Godaste skogsfikat!
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl mjölk
matfett till stekning

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet.
Stek krabbelurerna i stekpanna eller plättlagg.
Vi föredrar dock att tillaga dom i skogen på stormköket.
En diskad sirapsflaska med droppstoppskork funkar utmärkt för att spritsa ut smeten utan kladd. (Väldigt bra på utflykten)

image

Julköttbullar

image

1 kg blandfärs
1 burk ansjovis
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
svartpeppar

Blanda ströbröd, ansjovis + spad, grädde och nymald svartpeppar i en bunke, låt svälla en stund. Eventuellt kan det gå åt lite vatten.
Blanda ner ägg och köttfärs.
Rulla små fina köttbullar och stek i rikligt med smör.

Receptet innehåller inget salt eftersom ansjovisen ger tillräcklig sälta.
Ska köttbullarna lagas i förväg och sedan värmas på julafton kan man gärna steka dem i ugnen istället, så de blir färdiga utan att få för mycket färg. Då blir de inte brända när man sedan steker på dem i smör på julafton.

Torsk på taco

800 g fryst torsk eller sej
2 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
2 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 påse tacokrydda
2 dl riven ost
nachochips
Tina fisken och skär i skivor, ca 2 cm tjocka.
Lägg fisken i en ugnsform. Häll över citronsaften och salta.
Vispa grädden och blanda med créme fraiche och tacokrydda.
Bred ut såsen över fisken och strö över osten.
Stek i ugnen, 225* ca 20 minuter.
Servera med nachos, ris och sallad.

Köttfärslimpa med oliver och soltorkad tomat

800 g nötfärs
2 dl urkärnade oliver, halverade
1 dl inlagda soltorkade tomater, strimlade
2 ägg
0,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
salt och peppar

Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min. Salta och peppra rör ner resten av ingredienserna.
Gör en limpa av smeten i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen ca 45-60 minuter på 175 grader. Servera med klyftpotatis och tzatziki.

Minimunkar

IMG_3260

Smeten räcker till tre ”laggar” vilket är fullt tillräckligt till fyra barn. De har själva kommit fram till att man är rätt mätt efter fem munkar.

1,25 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk smält smör

Till servering:
2 msk smält smör
1 dl strösocker

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölk, ägg och smör.
Klicka ut smeten i munkjärnet och grädda 2-3 minuter.
Lyft munkarna ur järnet och pensla dem med smör, vänd dem i strösocker och servera genast.